Byvandring 2009

Den Siste Skilling i Munkebotn. Mer enn 60 deltok i byvandingen.
Den Siste Skilling i Munkebotn. Mer enn 60 deltok i byvandingen.
Anne Haavaldsen runder av ved Madam Felle statuen.
Anne Haavaldsen runder av ved Madam Felle statuen.

Kom synden til Sandviken? For 150 år siden hadde Sandviken over 20 skjenkesteder. Hva foregikk på disse serveringsstedene? Anne Haavaldsen guidet oss rundt og fortalte om forholdere i Bergen generelt og Sandviken spesielt på denne tiden. Mer enn 60 betalende hadde møtt frem i krysset Fjellveien - Munkebotsveien i solskinnet.

Dette var 3. år på rad Sandviksguttenes forening arrangerte byvandring i Sandviken. Sandviken hadde på madam Felles tid (1831 – 1908) mange skjenkesteder. Tar vi med alle var det over 20, om enn ikke samtidig. Alkoholkonsumet pr. hode var det dobbelte den gang av det det er nå. Kom så synden til Sandviken? Med de gjennomsiktige forhold som hersket i Sandviken på denne tiden slo Anne Haavaldsen bestemt fast at det ikke foregikk noe annet enn servering av drikke, mat og i enkelte tilfeller overnatting på de sandvikske vertshus. Den eventuelle synd det ble spekulert i fantes bare i Sentrum.

På Nøstet fant man etablissementer som "Vestindien" og "De Fire Løver", begge med tvilsomt rykte og drevet av Johan Duckwitz og hans kone. Disse var til gjengjeld fullt akseptert og godkjent av myndighetene.
Johan Duckwitz og kones etablissementer ble nedlagt ved hennes død i 1876. Så sent som i 1898 omtaler politimester Julius Olsen at det var "kun 30 prostituerte registrert hos politiet, og av disse var kun 10 regelmessig visitert" (kontrollert for veneriske sykdommer). De fleste av disse drev ”utugten som binæring” (Christpher Harris 1984).

Vi startet i nord med vertshuset Den Siste Skilling i Munkebotn. Videre dro vi via Amalie Skramsvei til Sandviksveien 55 og 36 og videre til Mansardhuset på Grunnen ved Sandvikstorget (hvor den selvsamme Julius Olsen var født i Mansardhuset i 1848).

Amalie Skrams Oline ”Småfylla” og andre fra Hellemyren kan stå som representanter for mennesker som dro gjennom Sandviken og på hjemtur ble befridd for sin siste skilling på "Den Siste Skilling".

Anne Haavaldsen avsluttet ved Madam Felle statuen hvor "Kjenner dokker..." ble avsunget a cappella. Til sist ble de som ville invitert til Buekorpshuset hvor det vanket kaffe og vafler.