Ørnefanen 1859

Ørnefanen fra 1859
Ørnefanen fra 1859
Kopi laget i 2008, her brukt første gang 17. mai 2008.
Kopi laget i 2008, her brukt første gang 17. mai 2008.

”Og så kom gamlekarene marsjerende under Ørnefanen”. Dette kan man lese i flere av de gamle beretningene fra jubileer og store dager i Korpsets historie. Ørnen er korpsets nest eldste og den første ordentlige fane. Den daterer seg i henhold til Julius Olsen til 1859. Julius Olsen, senere sorenskriver, var med ved stiftelsen i 1857. Han skriver: "Ørnefanen blev saavidt jeg husker tegnet av vor Tegnelærer paa Tanks skole, Meyer".
Gravør J. Meyer var ansatt ved skolen fra 1851 til 1861. Fanen ble malt av sandviksgutten Johan Holm. Holm hadde ry som en lovende dekoratør. Han var lærling under "den bekjendte Buekorpsmaler Losting". Fanen er rik på detaljer og var i sin storhetstid en fryd for øyet.

Da Breder Gundersen var adjutant i 1900 klarte han på forunderlig vis å få den gamle fanen frem i lyset igjen. Dette sagnomsuste vakre flagget som i ca. 40 år hadde vært sporløst borte, ble funnet godt bevart i en kommodeskuff i Prof. Keysersgate på Nygard hos familien Nordgreen. Søsteren til Søren Stoltz, Hanna (se artikkel nedenfor), hadde tatt det med seg fra Stoltzehuset da hun giftet seg inn i Nordgreenfamilien. Pietetsfullt hadde hun tatt vare på sitt kjære barndomsminne.

Ørnen har i dag mistet sin fargeprakt, men er i motsetning til andre faner fra den tid i forbausende god stand. Dette er karakteristisk for de fleste av våre gamle faner. Selv om de har nådd en anseelig alder, har de blitt brukt hvert 5. år ved korpsets jubileer og hvert 4. år på buekorpsenes dag. Etter jubileet i 2007 er Ørnen i likhet med de andre av korpsets faner pensjonert, men i 2008 fikk vi laget en kopi (bildet) som skal brukes ved høytidelige anledninger.
Av tilstandsrapporten kan man lese:

Utforming
Tekst: SANDVIKENS BUEKORPS
Malt i gul og oransje

Malt motiv: Ørn på søyle i grånyanser og gul dekor
Armbrøst og Pilekogge
Eikekrans i grønne og beige nyanser i halvbueform,
Sløyfe i rødt
Faneduken er enkel. Påmalt motiv gir gjennomslag til baksiden av fanen.

Materiale/Teknikk
Faneduken er av tynt bomullsstoff i lerretsvev. I dag ser den gulnet ut.
Faneduken er skjøtet på midten, vannrett.
Tidligere reparasjon i ytterkant ved tilføying av nytt stoff i trappeform.
Det er også satt inn et stoffstykke i nedre kant og inne ved stangen Til reparasjonene er det benyttet et bomullsstoff i sateng, sydd med maskinsøm til original duk.
Inne ved stangen er det påsydd et belagt stoff, lakkstoff, isatt 33 stk. maljer.

Mål av faneduk
Bredde: øvre kant: 188,5 cm nedre kant: 192 cm
Høyde: ved stang: 167 cm ytre kant: 160,5 cm




Get Adobe Reader Read file
 Artikkel om Hanna Nordgren, født Stoltz til BT ca. 1930.






Get Adobe Reader Read file
 Ørnefanen, høyere oppløsning