Slagertrening
Slagere glemmer aldri de gamle marsjene. Etter noen få ganger sitter de som et skudd. Kjell (Levva) Lervik forteller om sin første tid som gamlekar tidlig på 70 tallet da han pleide å følge korpset på alle marsjeringsdagene. ”Jeg gikk alltid ved siden av slagergjengen. Når de slo opp Lippoen (som vi kalte stomparen)i bakken oppover Sandviksveien, like ved madam Rose sitt hus, fikk jeg problemer med pusten. Jeg klarte bare så vidt å trekke pusten i korte inn- og utpust. Hjerterytmen steg til ca 116 slag i minuttet. For å unngå å virke påfallende på omgivelsene holdt jeg alltid hendene godt plassert i jakkelommene. Når sjefen endelig blåste og tamburen markerte stopp i trommingen, kom pusterytmen gradvis tilbake og sommerfuglslagene i brystet roet seg. Sånn fortsatte det hele runden.”
Marsjrepetoar
I forbindelse med 150-års jubileum gjorde vi et opptak av de marsjene vi slår i Sandviken (mai 2007). Oppslager Frantz H. B. Dueland. Gamlekarer + Sindre Henriksen. Det er en evig diskusjon om hva som er for fort og for seint. Opptakene er sammenliknet med en metronom. Ingen marsjer blir slått jevnt hele marsjen gjennom. Antall skritt i minuttet er et anslått gjennomsnitt. Her kan du sammenlikne og finne ut hva som er "passelig".
Repertoar:
Sandviksmarsjen 110 skritt/min.
Dreggamarsjen 111 skritt/min.
Stokkamarsjen 110 skritt/min (ujevn).
Lippoen 110 skritt/min.
Stomparen (Halv-stomparen 112 skritt/min.
Kåren (Pålaren) 109 skritt/min.
Laban (Nordnesmarsjen) 108 skritt/min.
Hoffaren (Dabba'en) 110 skritt/min.
Hei 112 skritt/min.
Divisjon 110 skritt/min.
Til slutt et opptak (mobil) fra Gamlekarene som slår Divisjon på en av treningene på Flygaren i 2006 (ca. 116 skritt/minutt).
Korpsene har ulike navn på de samme marsjene. Mange av marsjene med samme navn kommer i ulike versjoner. Noen fra andre korps vil utbryte: "dokkar slår 'an feil". Vi kan tale om dialektforskjeller korpsene i mellom; alle korps har noen marsjer hvor de har sin egen vri. Over tid kan det utvikle seg dialektforskjeller innen det enkelte korps slik at det blir diskusjon mellom gutter og gamlekarer om hva som er "rett". Dagens versjoner av Sandvikens repertoar er i noen tilfeller ulike de for 50 år siden. F. eks. ble Lippoen kalt Stomparen og rekkefølgen på de to versene var byttet om.
For å laste ned og lagre mp3 filene over: høyreklikk og "save target as" og legg den på din din PC.
Hør Sandvikens Bataljons Marsj spilt av Sandvikens Ungdomskorps. Komponist O. Strømbech.
Hør Sandviksguttenes marsj spilt av Sandviken Skolekorps (1974). Komponist Håkon Brekke, dirigent Arne Kolstad.