Fillen 1865

Fi ll fra ca 1865.
Fi ll fra ca 1865.

Denne fanen skal opprinnelig ha hatt teksten Sandvigens Buekorps, men ble i 1880 årene i følge malermester Petersen påsydd et stykke tøy som betegner korpset som bataljon. I følge samme kilde var fanen i bruk fra midten av 1860 tallet og frem til 1890. Fanen går under navnet ”Fillen”, eller ”Fi’ll” som det uttales på sandviksdialekt. Tilstandsrapporten fra 2007 trekker malermester Pedersens beretning noe i tvil. Vi sakser følgende:
"Det er ikke noen loddrett søm som skulle tilsi innfelling av nytt stoff for oppretting til: bataljon."

Fra boken Sandviken : bydelen og buekorpset sakser vi:

"Når fanen fra 1865 har skrivemåten Sanvigen, så forteller også det om høyst middelmådige kunnskaper i rettskrivning. Den manglende d i Sand- er like kompromitterende som -vigen med g er opplysende om at noe har man da fått banket inn i de unge!
Illustrasjonen på 1865-fanen gir mange opplysninger. Sentralt står det norske riksvåpen i sin gamle form. Det er ikke mange buekorpsfaner som har det. Våpenutstyret er en blanding av gammelt og nytt. Vi finner en armbrøst med pilekogger, og sabler som minner om korpsets første periode. Mens økser og kårder hører den nye tid til. Pilekoggeret har 3 farger - hvitt, rødt og blått."

Fra tilstandsrapporten 2007:

Utforming
Tekst: SANVIGENS BATTA…..
Tekst malt i gul farge.

Motiv: Malt motiv på faneduken. Trolig er det riksvåpenet. Kan i dag se en krone over et rødt felt. I det røde feltet er det rester etter gullmaling; mulig rester av løven. Dette motivet utgjør trolig midten av den opprinnelige faneduk.

To korslagte hellebarder til venstre for rødt felt.
To korslagte sabler til høyre for rødt felt.
Under det røde feltet er en armbrøst korslagt med et sverd.
Pilekogge til venstre for armbrøsten.

Materiale/Teknikk
Den opprinnelige faneduken er av tynn, lerretsvevet bomull, nå med ubleket farge. Den har vært så svak at den tidligere er satt opp på en tykkere lerretsvevet duk med maskinsøm.
Original faneduk har ikke lenger sin opprinnelige størrelse, den har vært større, ca 15 cm i bredden. Derfor er heller ikke hele teksten med. Sannsynlig viser kronen midten av den originale duken.
Motivet malt i ulike farger.

Forsterkning av belagt lerretstoff/lakkstoff påsydd langs fanestang med påsatte 18 svarte maljehull.

Mål av faneduk, tatt av støtteduk
Bredde: øvre kant: 106,0 cm nedre kant: 105,0 cm
Høyde: ved stang: 88,5 cm ytre kant: 86,5 cm